Een kookeiland aanschaffen: waar let ik op? - Keukenstudio FO

Een kookeiland aanschaffen: waar let ik op?

Een kookeiland is een stijlvolle toevoeging aan je keuken. Het is ideaal voor hobbykoks en voor gezinnen die graag samen koken en die houden van gezellige avonden aan de keukentafel. Een kookeiland aanschaffen doe je echter niet zomaar, er zijn een hoop dingen om op te letten. We leggen je graag uit hoe jij het kookeiland kunt plaatsen dat het beste bij jou en je keuken past.

Uden
Waddinxveen

Een keukeneiland los kopen

Als je een keukeneiland los wilt kopen om in een bestaande keuken te zetten, dan moet je ten eerste rekening houden met het formaat. Niet iedere keuken is geschikt voor een keuken eiland; de afmetingen beginnen doorgaans bij 150 x 90 cm. Dat is stiekem best een groot formaat. Als je een keukeneiland los gaat kopen en plaatsen, moet je er rekening mee houden dat je bewegingsruimte moet hebben. Dat betekent dat er voldoende ruimte tussen het aanrecht van de bestaande keuken en het kookeiland moet zitten. Dit bedraagt ongeveer 100 cm, maar wanneer je graag met zijn tweeën of het hele gezin kookt, is het beter om meer ruimte tussen het aanrecht en het kookeiland te laten. Een grotere keuken leent zich om deze reden vaak beter als je een keukeneiland los wilt kopen. Voor een kleinere keuken, zou je kunnen kiezen om een kookeiland op maat te laten maken.
Naast formaat is het belangrijk dat het keukeneiland dat je los wilt kopen bij de rest van de keuken en interieur past. Zo wordt jouw keuken één mooi geheel. Om jezelf een handje te helpen, kun je foto’s maken van je keuken en meenemen wanneer je jouw keukeneiland los gaat kopen in de winkel.

Kookeiland op maat laten maken

Wil je zeker weten dat je keuken eiland de juiste afmetingen heeft zodat deze perfect in je keuken past? Dan is het verstandig om je kookeiland op maat te laten maken. Het grote voordeel van je kookeiland op maat te laten maken, is dat deze altijd in je keuken zal passen. Een professional kijkt namelijk met je mee naar de wensen voor je keuken eiland en adviseert welke afmetingen dan nodig zijn. Bovendien kan de professional je adviseren over of een kookeiland haalbaar is in de keuken; zoals eerder gezegd moet er altijd genoeg ruimte overblijven tussen het aanrecht en het kookeiland om er optimaal van te kunnen genieten. Gelukkig heb je veel meer mogelijkheden als je een kookeiland op maat laat maken dan wanneer je ervoor kiest om een keukeneiland los te kopen. Niet alleen wat betreft formaat natuurlijk, bij een kookeiland op maat kun je het materiaal, de kleur en het werkblad zelf kiezen. Keukenstudio FO helpt je graag om jouw kookeiland tot een realiteit te maken.

Eindhoven 2
Purmerend
Helden

Water, stroom en apparaten

Een andere factor om rekening mee te houden als je een keukeneiland los gaat kopen of een kookeiland op maat laat maken, is de aansluiting van stopcontacten en leidingen. De meeste kookeilanden zijn voorzien van een wasbak, waardoor je een waterleiding zult moeten aansluiten. Daarnaast kun je meerdere apparaten en / of een kookplaat aansluiten, maar dan moet er natuurlijk wel een stroomvoorziening of gasaansluiting zijn. Een goede oplossing voor stroom is een energiezuil in het werkblad installeren. Dit geeft direct de mogelijkheid tot elektrisch koken, mocht je graag van het gas af willen. Het is wel aan te raden het kookeiland niet te voorzien van te veel apparaten, om te voorkomen dat je geen plek hebt om daadwerkelijk te koken. Bovendien is het belangrijk dat het werkblad tegen een stootje kan, zodat er geen krassen of beschadigingen op komen. Het werkblad moet ook hygiënisch zijn en goed schoon te maken zijn.

De kosten van een kookeiland

De kosten van een kookeiland variëren enorm. Het is uiteraard afhankelijk van wat voor soort keuken eiland je wilt, de afmetingen, het materiaal en de kleur. Ook worden de totale kosten van een kookeiland bepaald door eventuele extra maatregelen, zoals het aanleggen van stroom en leidingen. Daarnaast zijn de kosten van een kookeiland afhankelijk van waar je deze koopt. Als je een keukeneiland los gaat kopen, dan zit je vaak vast aan exacte prijs per model en per formaat. Laat je een kookeiland op maat maken, dan varieert de prijs en kan er rekening worden gehouden met je budget.